tiistai 18. kesäkuuta 2019

Part of the Job

Taas on harkassa vierähtänyt useampi viikko. Toissaviikolla olin muutaman päivän päivävuorossa ja viime viikko meni yövuoroja tehdessä. Yövuorot jäivätkin sitten taakse tältä erää, sillä sain viimeisen suunnitellun yöviikon vapaaksi Suomesta tuolloin saapuvien vieraiden johdosta. :)

Pääsin taas tutustumaan tosi monipuolisesti tehohoidon eri osa-alueisiin. Potilaiden osalta hoidettavina tiloina olivat muun muassa ARDS, hypoaktiivinen delirium, esofagusruptuura ja nekrotisoiva faskiitti. Tutustuin myös elvytyksen jälkeiseen hoitoon sekä vihdoinkin myös ECMO-hoitoon, johon tutustumista käytännön työssä olin odottanut harkan alusta asti. ECMO toimii vähän samalla ajatuksella kuin dialyysi, mutta sillä hapetetaan verta ja koneessa kiertävät verivolyymit ovat myös käsittääkseni isompia. Tällöin potilaan keuhkot saavat levätä. ECMO:n suhteen erityisesti huomioitavia asioita ovat esimerkiksi kanyylien paikkojen tarkkailu ja liikkumattomuuden varmistaminen, sillä käytössä olevat kanyylit ovat isoja ja niiden irtoaminen olisi ymmärtääkseni vakava tilanne.

Viime viikolla kohtasin myös ensimmäistä kertaa elämässäni kuoleman. En ole tosiaan nähnyt kuollutta ihmistä aiemmissa harkoissa tai muussakaan yhteydessä, joten kokemus oli mieleenpainuva. Potilas ei ollut ns. oma potilaani kyseisessä vuorossa, mutta pääsin auttamaan vainajan laittamisessa hänen menehdyttyään. Tilanne oli tosi rauhallinen ja vainajaa kohdeltiin hyvin kunnioittavasti. Minulle sanottiinkin, että on hyvä laittaa vainaja mahdollisimman huolellisesti ja kauniisti, koska se on viimeinen asia minkä sairaanhoitaja hänelle tekee. Kuulin myös, että täällä noudatetaan joskus erilaisia kuolemaan liittyviä perinteitä, kuten ikkunan avaamista vainajan huoneessa (jotta sielu pääsee ulos, näin ymmärsin). Kerroin, että meillä taas voidaan esimerkiksi taitella lakanasta risti kristityille vainajille, mikä kuulosti työkavereista myös hyvin kauniilta eleeltä. Mielestäni oli hyvä, että sain jo yhden kokemuksen kuoleman kohtaamisesta, sillä se tulee varmasti lähes kaikille jossain vaiheessa vastaan hoitotyössä, valitettavasti. It's part of the job, kuten eräs työkaverini sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti